Er wordt heel wat gelobbyd in Nederland. En veel gebeurt buiten het zicht van de gewone burger. Dit is een weeffout die democratische beleidsvoering in de weg staat.
Lobbyen voor eigen gewin
Want het gebrek aan openheid maakt het lastig om te zien wie er invloed uitoefent op wetten, om hier kritisch op te zijn en grenzen in aan te brengen. Ook vergroot het het risico op oneigenlijke beïnvloeding.
Een lelijk voorbeeld: glyfosaat nog 10 jaar over onze akkers
Glyfosaat, ook wel Roundup, is een bestrijdingsmiddel dat slecht voor de gezondheid is. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken. Maar in november 2023 geeft de Europese Commissie toestemming voor een tienjarige verlenging van glyfosaatgebruik. Hoe dat kan? Omdat de producenten van glyfosaat intensief en helaas succesvol gelobbyd hebben…
Pogingen tot verbeteringen
Er worden al veel pogingen gedaan om de macht van lobbyisten te veranderen. Zo zijn er trainingen voor burger-lobbyisten. En in media is er geregeld aandacht voor beleid waar er sprake is van ongehoorde belangen. Toch is het totnogtoe niet makkelijk om openheid te vergroten. Bovendien weigert de overheid meer openheid te geven. Zo bleek uit een rapport van Transparency dat er in de afgelopen jaar 7 jaar geen voortgang is gemaakt in het transparanter maken van de lobby.
Meer openheid
Een eerste stap om de macht van lobbyisten te verminderen, is openheid. Die openheid willen wij met ons platform graag realiseren. Hoe bereiken we dat? Hiervoor willen wij beleidsmakers rechtstreeks bereiken. En wij benaderen de media om hier aandacht aan te besteden. Wil jij met ons meedenken hoe we een zichtbare lobby realiseren?