Gezondheid van burgers zwaar onder druk – Tijd voor daadkrachtige actie

Den Haag, 12 november 2024 – Burgers rondom vervuilende industrieën zoals Tata Steel, Chemours en Schiphol staan met hun gezondheid letterlijk en figuurlijk klem. De gezondheid van burgers is ondergeschikt aan economische belangen en bestuurlijke obstakels. Dit komt door “weeffouten in het milieubeleid”. Om dat te veranderen dienden omwonenden van vervuilende industrie vandaag gezamenlijk een motie in aan de Tweede Kamer. Zij roepen Tweede Kamerleden op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de gezondheid van burgers op één te stellen.

De omwonenden werden vandaag ondersteund door platform Weeffouten, een bundeling van krachten vanuit verschillende maatschappelijke organisaties om weeffouten in het milieubeleid aan te kaarten en gezamenlijk te werken aan oplossingen.

Weeffouten in ons systeem: omwonenden zijn kansloos
De motie benadrukt verschillende weeffouten, mankementen in ons democratisch systeem, die ervoor zorgen dat burgers die in de buurt wonen van zwaar vervuilende industrieën geen enkele verbetering zien. De systemische tekortkomingen van de overheid, zoals het gedoogbeleid en het ontbreken van transparantie en handhaving, brengen de gezondheid en veiligheid van burgers in gevaar. De weeffouten in ons milieubeleid zijn door talrijke rapporten, zoals die van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Raad voor de Leefomgeving, aan het licht gebracht. Er zijn harde bewijzen van de impact van zware industrie op de gezondheid van omwonenden, waaronder aantoonbare schade aan luchtkwaliteit en toename van gezondheidsproblemen, zoals longziekten en kanker. Echter de overheid toont onvoldoende daadkracht, middelen en capaciteit om een veilige leefomgeving te waarborgen.

Overheid neem maatregelen: zet gezondheid op één
Bij de lancering van het Platform Weeffouten (www.weeffouten.nl) op 15 oktober jongstleden is samen met bewoners, die rondom vervuilende industrie wonen, een motie gemaakt. In deze motie vragen de burgers aan de Tweede Kamer om daadkrachtige stappen te nemen om de gezondheid van burgers centraal te stellen, met onder andere de volgende maatregelen:

  1. Nationale Milieuwet met afrekenbare doelen
  2. Invoeren van een onafhankelijke Autoriteit Zorg en Leefomgeving
  3. Toereikende financiering voor omgevingsdiensten
  4. Beperkte milieuvergunningen en herziening bestaande vergunningen
  5. Deadlines en sancties voor bedrijven opgelegd door provincies.
  6. Transparantie en toegankelijkheid van milieugegevens
  7. Beprijzing van vervuiling – Rekening houden met milieuvervuiling bij de berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB)

Sijas Akkerman, directeur van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en voorzitter van platform Weeffouten: “Laat burgers zien dat de overheid hun gezondheid écht op één zet en maak harde afspraken om het VTH-stelsel (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving) structureel te versterken.”

Geen tijd te verliezen: roep om daadkracht
Gezondheid is een fundamenteel recht. We hebben geen tijd te verliezen als het gaat om de bescherming van onze leefomgeving en de gezondheid van onze burgers, nu en voor toekomstige generaties. Binnenkort vindt het commissiedebat plaats over de voortgang van het versterken van het VTH-stelsel. Met deze motie roepen we op tot daadkracht van de commissieleden.