Gedoogbeleid ondermijnt wetgeving

De uitzondering bevestigt de regel. Tenzij je zó vaak een uitzondering maakt, dat de regel volledig ontkracht wordt. En dat is precies wat er regelmatig gebeurt met onze wet- en regelgeving: geen ander Europees kent een gedoogcultuur zoals Nederland. Op het gebied van milieu staat dit effectief beleid in de weg.

Deze wet hoef je je niet aan te houden

Gedoogbeleid. Dat betekent dat je wetten maakt, maar niets doet als iemand die wetten overtreedt. Op papier zeg je dat een bedrijf iets moet doen of laten, in de praktijk laat je hem zijn gang gaan. Geen ander Europees land past zoveel gedoogbeleid toe als de Nederlandse overheid. Sterker nog, in andere landen bestaat er geen gedoogbeleid. Ook bij belangrijke milieuwetgeving past de overheid gedoogbeleid toe. Waardoor bijvoorbeeld er niet gehandhaafd wordt op de uitstoot en het geluidsoverlast van Schiphol.

Een lelijk voorbeeld: verbod op wegwerpbekers weggesmeten

Je maakt een wet. En binnen die wet neem je meteen al uitzonderingen op voor bepaalde partijen. Zodat ze die nieuwe wetgeving volledig of gedeeltelijk naast zich neer mogen leggen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij het wettelijke verbod op wegwerpbekers en -verpakkingen. Het bedrijfsleven zette zó vaak de ‘escape clausule’ in dat de impact van de wetgeving grondig werd ondermijnd. Hier lees je hoe er nog steeds nauwelijks wordt gehandhaafd bij bedrijven.

Dat moet anders

Onze oproep aan de overheid en beleidsmakers: blijf je wetten actualiseren en ga handhaven zodra ze van start gaan. Zodat een wet niet slechts woorden op papier zijn en het milieubeleid voor iedereen duidelijk is. Wil je met ons meedenken? Neem dan contact op!